• januar 28, 2021
 • s
 • 0

Lipofilling – Transfer masti

Lipofiling ili transfer masti predstavlja proceduru koja podrazumeva ,,premeštaj“ obrađenog masnog tkiva, sa zona na kojima postoji višak masti, u željenu zonu.

Najćešće intervencije su lipofilling lica (svi delovi lica), uvećanje zadnjice, uvećanje grudi, ispravljanje deformiteta lica i tela.

Lipofiling lica

Ovo je jedna od najćešćih procedura u kojima se koristi sopstvena mast. Radi se o neagresivnoj metodi, koja služi za podmlađivanje i vraćanje jedrine licu.

Masnim tkivom se mogu korigovati bore, popuniti usne, popuniti obrazi i jagodice, ispraviti neravnine nosnog grebena, ali uz konsultacije sa lekarom pre bilo kakve odluke i procedure.

Kako izgleda postupak:

Lipotransfer se može podeliti u nekoliko procedura (koraka):

 1. Liposukcija – uzimanje neželjenog masnog tkiva sa problematičnih zona kanilom. U pitanju su mali rezovi a koristi se i anestezija.
 2. Prečišćavanje masti – posebno dizajniranim med.sredstvima za ovu svrhu, u zatvorenom sistemu, masno tkivo prolazi kroz sistem filtera i sečiva, kako bi se preradilo i usitnilo u 3 različite veličine, u zavisnosti od dalje željene primene.
 • Milifat (preko 2,4 mm brada, greben nosa, jagodice, duboki slojevi kože lica).
 • Mikrofat (2,4mm-1,2mm čelo, šaka, predeo oko usana).
 • Nanofat (400 i 600 mikrometara) – karakteristika nanofat-a je u tome što sadrži najveći broj stromalne vaskularne frakcije čiji su deo matične ćelije iz masti. Nano fat se, pre svega, koristi za regeneraciju tkiva (fine bore, predeo oko očiju, usana i kože vrata, pigmentacija podošnjaka, poboljštava se izgled starih ožiljaka). Koristi se i za postupak biorevitalizacije – za poboljšanje celokupnog izgleda lica.
 • Aplikacija – za ubrizgavanje prerađene masti koriste se mikrokanile, tako da veliki rezovi niu potrebni. Mast se aplikuje direktno na regiju koju pacijent želi da koriguje.

Obavezno razgovarajte i konsultujte se i sa hirurgom, koji će vam dati detaljne informacije u vezi sa samom procedurom i mogućim kontraindikacijama.

4. Prednosti korišćenja masnog tkiva:

 • Mast potiče iz sopstvenog tela, ono predstavlja prirodan filer i kao takvo ne izaziva alergijsku reakciju.
 • Transfer masti omogućava pacijentima da se u isto vreme oslobodne neželjenih masnih naslaga sa odredjenih delova tela (stomak, butine).
 • Kratak period oporavka, ožiljci jako brzo zarastaju.
 • Rezultat je odmah primetan.

5. Da li postoje neželjene reakcije:

Od neželjenih reakcija najčešće se javljaju modrice, otok, hematom, neravnine usled neravnomerne aplikacije, ali detaljno o ovome razgovarajte sa svojim leakrom.

6. Oporavak:

Oporavak traje 1-2 dana, dok se modrice i otoci ne povuku. Usled resorpcije masti, potrebno je ubrizgati veći volumen ili ponoviti intervenciju nekoliko puta u prvim mesecima, ali o ovome je potrebno da vas informiše i uputi sam lekar.