• januar 27, 2021
  • s
  • 0

Hijaluron i hijaluronski fileri

Hijaluronan (hijaluronska kiselinahijaluronat, HA) je anjonski, nesulfatisani glikozaminoglikan, prisutan širom vezivnog, epitelnog i neuronskog tkiva. On je jedinstven među glikozaminoglikanima po tome što je nesulfatisan, formira se u ćelijskoj membrani umesto Goldžijevog aparata.

Šta je hijaluron?

Hijaluron svi imamo u organizmu. To je složeni šećer koji organizam sam proizvodi, a u vezivnom tkivu ulazi u sastav sa elastinom i kolagenom. Upotreba hijalurona pomerila je granice u dermokozmetici poslednjih godina u tretmanima usana, jagodica, ožiljaka od akni i dr.

Hijaluronska kiselina je glavni sastojak takozvanih hijaluronskih punilaca, koji se koriste u okviru antistarosne medicine.

Hijaluronska kiselina je prirodna sastojak, koji se već nalazi u vezivnom tkivu kože. Njena osnovna funkcija je vezivanje molekula vode čime hijaluronska kiselina omogućava bolju hidrataciju kože. Uz to, hijaluronska kiselina stimuliše kožu da dodatno proizvodi kolagen, što sve zajedno čini kožu gipkijom, svežom i podmlađenijom.

Čemu služe hijaluronski fileri?

Naša koža vremenom gubi tonus, gibkost i elastičnost i kao rezultat tog procesa pojavljuju se bore.

Hijaluronski fileri služe da bi se povratio izgubljeni volumen i izvršile eventualne korekcije. Dermalnim filerima se takođe postiže veći volumen usana i jagodica.

Kada je pravo vreme za tretman hijaluronom?

Bore su sastavni deo starenja kože. Sa pojavom prvih bora možete razmišljati o tretmanu hijaluronskim filerima.

Hijaluron hidrira kožu, vraća joj elastičnost i volumen a ujedno i obezbeđuje koži prirodan izgled. Popularnosti ovog tretmana doprinosi i činjenica da je on primenljiv u bilo kom dobu, kada pacijenti žele neku promenu.

Svakako je preporuka da se detaljno informišete i posetite lekara, čak i dok samo razmišljate o samom tretmanu.

Par reči o sigurnosti i bezbednosti…

Vrlo je važno da intervenciju uradi sertifikovani doktor – specijalista plastične hirurgije, dermatologije ili stomatologije i da za tretman koristi proizvode koji su registrovani od strane sertifikovane institucije (Agencija za registraciju lekova i medicinskih sredstava).

Obzirom da je u pitanju prirodna supstanca, hijaluron je bezbedan, ukoliko se koristi od strane stručnjaka.

Koje se zone najčešće tretiraju hijaluronom:

  • Nazolabijalni nabori
  • Usne
  • Jagodice
  • Brada
  • Bore oko usana
  • Ožiljci od akni
  • Glabelarne bore
  • Podmlađivanje kože na licu, vratu, dekolteu i šakama kojoj je potreban povraćaj volumena

Kako izgleda tretman?

Tretman počinje pregledom i jako je važno je da se pre same odluke i tretmana, konsultujete sa svojim lekarom.

Zavisno od dubine i vrste bora, kao i od ličnih zahteva pacijenata, doktor će odrediti tip hijaluronskog filera koji će se primeniti.

Potom, nanosi se lokalni anestetik kako bi procedura bila bezbolna, a nakon toga se aplikuje filer, izuzetno tankom iglom ili kanilom, u zavisnosti koja se regija tretira.

Efekat je vidljiv odmah po aplikaciji. Ukoliko dođe do otoka, on prolazi u narednih nekoliko dana a pacijent je odmah spreman da se vrati svom normalnom načinu života. U zavisnosti od regije tretman traje oko 20-ak minuta.

Koliko traje efekat hijalurona?

Efekat traje od 9 do 12 meseci (u zavisnosti od tipa kože i regije koja se tretira).

Korekcija usana, kao jedan od najpopularnijih tretmana hijaluronskim filerima

Korekcija usana se ne radi isključivo zbog lepote. Nekad ih je potrebno korigovati zbog asimetrije.

U zavisnosti od željenog rezultata, doktor će koristiti ,,tvrđi“ filer, ukoliko želi da poveća volumen, ili filer manje gustine, ukoliko je potrebno izkonturisati usne, istaći lukove i ivice.

U svakom slučaju, doktor će se potruditi da zadrži posebnost vaših usana, da im povrati jedrinu i hidrataciju i zadrži njihovu posebnost.

Napominjemo još jednom da se, pre bilo kakve odluke i intervencije, konsultujete sa lekarom, kako bi ste se blagovremeno informisali o celokupnom procesu.